winterblues tips

Winterblues? Blauwe maandag?

20 tips voor een positieve winter!

Blauwe Maandag.  Winterblues.  Je hebt er zeker al eens van gehoord.  Het is een jaarlijks terugkerend verhaal: na de drukte, sfeer en gezelligheid van de feestdagen voelen veel mensen zich net iets minder opgewekt dan anders.

Dit jaar is dat niet anders.  Sterker nog.  De maanden van beperkte sociale contacten met weinig of geen echt leuke dingen om te doen en nogal wat grijze, koude en natte winterse dagen eisen ook hun tol.  Je zou je voor minder al eens wat minder voelen.

Tijd dus om eens te kijken hoe we allemaal een beetje vrolijker kunnen maken zonder evenementen.

Vrolijk de winter door!

Geef de winterblues geen kans met deze 20 tips!  Je kent er zeker al een heel aantal van maar gebruik je ze ook?  Was je je er ook van bewust dat ze in sommige gevallen echt wel een groot effect hebben op je humeur?

Natuurlijk zijn een aantal dingen die ik al vermeldde in eerdere verhalen ook nog relevant.  Herlees daarom misschien ook even 30 tips voor een heerlijke herfst! – Wat te doen in Lede

Bewegen, naar buiten gaan, sporten… Het blijft een goed idee.

 1. Jullie doen het al langer: wandelen. Trek de natuur in en geniet!  winter wandelen lede Neem foto’s als jullie daar zin in hebben.  Wisten jullie trouwens dat die foto’s nog steeds welkom zijn?  Stuur ons jullie foto’s.  We zetten ze graag op onze website en/of op Instagram.  Zo dragen jullie zelf ook jullie eigen steentje bij aan de promotie van Lede.

Suggesties om je wandeling net dat beetje extra te geven nodig?  Maak er een avondwandeling van en kijk onderweg naar de sterren; maak er een schattenjacht of ontdekkingstocht van (maak vooraf een lijstje van dingen die je zoekt).

Zorg voor jezelf!

Het zijn klassiekers maar zo vlak na de feesten zijn ze meer dan ooit actueel.

 1. Eet gezond.
  Zorg al eens voor wat lichtere maaltijden en vooral gebruik extra groenten. Drink voldoende water.  Het zijn maar twee tips van een ongetwijfeld heel lange lijst die we allemaal kennen.
 2. Zorg voor extra rust.
  rust winterblues tipsPlan eens een paar extra rustige dagen. Ga een paar dagen extra vroeg slapen.
 3. Digital detox.
  Niet altijd evident uiteraard maar eens een dagje zonder smartphone, PC of tablet? Het kan wonderen doen.  Zeker nu we bijna voortdurend dezelfde vooral negatieve boodschappen horen.
 4. Verlucht je huis.
  Zorg voor voldoende verluchting in je huis. Ook in de winter is het een goeie zaak om regelmatig alle kamers te verluchten.

Last but not least in dit lijstje:

 1. Lach! Luidop, voluit en ongegeneerd!
  lach lede winterbluesEen beetje hulp nodig?  Zoek een aantal lachfilmpjes op op YouTube.  Geen mopjes of zo maar echte lachsessies!  Je zal merken dat het deugd doet!  Winterblues?

Een voorbeeldje?  Bekijk zeker eens dit filmpje van de Warmste Week (2019): Deze lachcoach laat je zeker lachen! – YouTube

Je eigen vrolijke zelf zijn bij je thuis?

Het ligt voor de hand natuurlijk maar het gewoon gezellig maken bij je thuis, het kan evengoed zorgen voor een stevige boost.

Een paar suggesties:

 1. Luister naar vrolijke muziek.
  zing muziek thuis dansHet maakt niet uit wat je luistert zolang je er maar vrolijk van wordt.  Heerlijk zomerse nummers, ongelooflijk fout maar o zo leuk, stevige rock…  Je maakt je eigen keuze.

Wist je dat het zeker minstens het dubbele effect heeft als je ook zonder gêne luidkeels meezingt?  Of als je er nog maar vrolijk op danst?

 1. Lees een boek of luister er naar.
  Het is het ultieme excuus om alles minstens voor enkele uren aan de kant te laten.  Wist je dat het ook heerlijk relaxing kan zijn om gewoon te luisteren naar het verhaal?
 1. Kijk een film of TV-serie.
  TV kijken LedeNeem even tijd voor je favoriete film of TV-serie.  Kies bij voorkeur voor iets luchtigs, iets waar je vrolijk van wordt. Nee, het hoeft geen kolder of slapstick te zijn maar een glimlach…

Je kan ook kiezen voor een reality programma waar je rustig van wordt.  Persoonlijk kies ik in dit geval voor een programma als Salvage Hunters op Discovery Channel.  Een andere suggestie? Kennen jullie Bob Ross?  Je houdt ervan of je haat het maar je wordt er wel rustig van.

 1. Probeer eens iets nieuws in de keuken.
  Is er een recept dat je al langer eens wil proberen?  Doe het nu.  Je kan niet koken? Probeer het toch maar!  Een recept volgen kan tenslotte iedereen en er zijn vandaag ook massa’s receptensites waar de moeilijkheidsgraad vermeld wordt.  Kies voor iets gemakkelijk en ga aan de slag.  Je zal versteld staan van je eigen kunnen.  En de voldoening…

Januari.  Dat is soldentijd!  Ga shoppen!

Shopping Lede winterblues

 1. Koop een cadeautje voor jezelf.
  De cadeautjestijd mag dan wel net achter de rug zijn maar kocht je ook eens een cadeautje voor jezelf?
 1. Draag je lievelingskleren.
  Of ga op zoek naar een nieuwe lievelingsoutfit!
 1. Ga op zoek naar leuke toevoegingen voor je interieur.
  Dat hoeft niet duur te zijn.  Kies voor kleine dingen die toch kunnen zorgen voor een nieuwe twist in je interieur.  Heb je er trouwens al eens aangedacht om daarvoor ook eens in de Kringwinkel langs te gaan?  Of in een tweedehandswinkel?

Nog eenvoudiger: koop gewoon wat verf en zorg voor een nieuw kleurtje in huis.  Het hoeft geen hele kamer te zijn.  Je kan het ook beperken tot een accent hier of daar.

Nieuw jaar, nieuwe plannen

Nee dat hoeven geen grote plannen of klassieke voornemens te zijn.  Het kan allemaal heel eenvoudig blijven.

 1. Bereid de lente voor!
  lente tulpen wat te doen in ledeNa de winter komt de lente en daar mag je vandaag al naar uitkijken!  Maak nu al plannen voor de lente.  Breng de lente vandaag al een beetje in huis: je kan vandaag al hyacinten, blauwe druifjes, tulpen en nog zoveel meer kopen.  Denk al eens na over lente-decoratie.  Het kan allemaal en het zorgt gegarandeerd voor een opkikker!
 1. Maak plannen voor de zomer.
  zomer vakantie plannenEen jaarlijkse klassieker ten huize De Smet.  Januari, dat is de maand bij uitstek om de zomervakantie te plannen.  Waar gaan jullie heen deze zomer?
 1. Stel jezelf een aantal doelen voor het nieuwe jaar.
  Doelen stellen.  Het helpt altijd.  Het geeft je iets om naar toe te werken.
 1. Denk aan je tuin!
  Veel kan je uiteraard nog niet doen in de tuin.  De bodem is te nat, de temperaturen te laag. Maar je kan wel nu al beginnen zaaien en planten!  Zaai vandaag al je bloemen en groenten voor de komende lente!  Binnenshuis.  In potjes en bakjes.
 1. Lenteschoonmaak
  Het is waarschijnlijk de minste aangename taak van het jaar maar zo goed als iedereen doet het: de grote lenteschoonmaak.  Maak vandaag al je planning of beter nog: begin er gewoon aan.  Zo ben je sneller klaar en heb je meer tijd om echt te genieten van de lente!

Om het lijstje compleet te maken…

 1. Leer iets nieuws.
  Ook dit vermeldden we vermoedelijk al eerder maar nieuwe dingen leren, het zorgt steevast voor extra voldoening en vertrouwen.  Je kan uiteraard kiezen voor iets dat in het verlengde ligt van je werk of zo maar als het echt deugd moet doen, kies dan gewoon voor iets dat je helemaal niet kent.  Leer een nieuwe hobby of vaardigheid kennen en geniet van het leerproces dat ermee gepaard gaat.
 1. Doe eens iets voor een ander
  Corona Card2 wattedoeninledeOok andere mensen hebben last van winterblues.  Geef niet alleen jezelf een duwtje in de rug maar doe dat ook eens voor iemand anders!  Een vriendelijk woord, een goeiedag… Het zijn kleine daden maar ze maken een wereld van verschil.

Het sociale aspect ligt vandaag natuurlijk minder voor de hand maar dat belet niet dat je nog altijd een heleboel dingen voor een ander kan doen. Een paar voorbeelden?  Boodschappen doen, eens een extra kaartje of briefje sturen (ook naar onbekenden), bied een luisterend oor (telefoon…) en er is ongetwijfeld nog veel meer dat ik over het hoofd zie.

Maak er een vrolijke, gezellige en heerlijk positieve winter van!  Bye bye winterblues.

Vind je dit een interessant verhaal?  Zin in meer?  Lees meer via Blog – Wat te doen in Lede

Meer winterse tips? Wat denk je van deze?

Koen De Smet @ Wat te doen in Lede

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *