ik zeg het maar he zomervakantie 2021

Zomervakantie 2021. Een bijzonder verhaal!

Ik zeg het maar zomervakantie 2021

Zomervakantie 2021?  Mijn verhaal.

De zomervakantie zit erop.  Het is alweer september.  Het najaar staat al bijna voor de deur.  Wat gaat het toch allemaal snel, niet?  Gelukkig gaat de zomer zelf wel nog even door.

MIjn verhaal?  Dat lezen jullie hieronder.

Corona.  Hoe zit dat nu eigenlijk?

De kinderen zijn terug naar school en moeten voor het eerst sinds lang geen mondmasker meer dragen in de klas.  Als straks ook de studenten terugkeren naar de les zal dat voor velen voor het eerst in maanden zijn.

bier café wat doen LedeEr zijn een heleboel beperkingen weggevallen.  We mogen opnieuw bijna zonder beperkingen op café.  Een mondmasker blijft wel verplicht als we ons verplaatsen binnen het café (ook op het terras) maar we moeten niet meer tellen met hoeveel we zijn.  We mogen gewoon allemaal binnen en wat meer is, we mogen dat pintje nu ook na 1u00 gewoon rustig verder uitdrinken.

Zalig toch.  Ik weet niet hoe jullie erover denken maar voor mij voelt het bijna weer als vroeger.  Al is het best nog wel wat onwennig.  Mogen we ons nu eigenlijk echt helemaal veilig voelen?  Is dat handen geven, knuffelen en kussen eigenlijk wel verstandig?

We zijn nu allemaal gevaccineerd.  Toch?  Maar zijn we dan wel echt helemaal veilig?  Hoe zeker is het dat we nu niet meer ziek gaan worden?  Het zijn en blijvencovid19 corona vaccin open vragen maar toch… Is het niet hoog tijd dat we allemaal opnieuw een beetje meer (kunnen) genieten?  Dat we opgelucht ademhalen en gewoon dingen doen zonder dat we daar al te veel moeten bij nadenken.

Ik moet eerlijk zijn.  Ik heb het in elk geval gemist.

Mijn zomervakantie in 2021?

De zomervakantie begon voor mij met mijn tweede prik.  Een leuke meevaller.  Dankzij QVAX kon ik dus vrij zorgeloos de zomer in.  Alles is relatief natuurlijk want er waren ook wel wat donkere wolken.  Soms heb je dat nu eenmaal nodig om de dingen in het juiste perspectief te zien.  Ik ga er niet over uitweiden maar in elk geval heeft het zijn effect niet gemist.

Het klopt.  De zomer was niet veel soeps als je naar het weer kijkt maar er zijn ook andere manieren om er naar te kijken.  In alle eerlijkheid, ik heb genoten van de extra sociale contacten.  Ik heb ervan genoten om eindelijk eens ‘vrij’ en ‘zonder zorgen’ uitgebreid te kunnen tafelen.  Wat was het fijn om opnieuw naar kleinschalige concerten en evenementen te kunnen gaan.

rosé provence terrasEven tussen ons, ik trok er ook wel een weekje tussenuit om nog eens te proeven van de zuiderse zon.  Wat smaken die glaasjes rosé ginder trouwens lekker.

De zomer van ‘grenzen verleggen’

De zomer van wat te doen in Lede Radio LedeHet was een uitdaging maar onder het motto “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan”, deed ik het toch maar.  Ik begon met een eigen radioprogramma op Radio Lede en doopte het “De Zomer van Wat te doen in Lede”.

Ik was inderdaad al eerder te horen op Radio Lede maar een heus programma… Dat had ik nog niet gedaan.  Het leek me ook een brug te ver, ver buiten mijn comfortzone.  Ondanks alle twijfels en onzekerheden, deed ik het toch.  Wel, ik kan het iedereen aanraden.  Ik heb het dan niet over een radioprogramma natuurlijk maar wel over het opzoeken van je eigen grenzen en er dan toch net iets over gaan.

Ik haal er Pippi Langkous nog even bij:

“Tja, als we eens begonnen”, zei Pippi. “Allereerst zou ik een piano willen kopen.”
“Ja maar Pippi”, zei Tommy, “je kunt toch niet pianospelen?”
“Hoe kan ik dat nou weten, als ik het nog nooit geprobeerd heb”, antwoordde Pippi. “Ik heb nog nooit een piano gehad om het te proberen. En laat ik je zeggen, Tommy, pianospelen zonder piano, dat kost ontzettend veel moeite om te leren.”

Het was fijn!  Het enthousiasme van de muzikanten en groepen deed deugd.  De positieve reacties ook.  En voor mezelf was het genieten van al die fijne muziek die ik al zoveel had gehoord op de Leedse podia.  Het was ontdekken dat ik het eigenlijk wel plezant vond om de muziek uit te zoeken en de platen aan elkaar te praten.  Het smaakt in elk geval naar meer al zal het wellicht toch nog niet voor meteen zijn.  Er liggen nu eenmaal nog een paar andere uitdagingen op mij te wachten.

Voor wie nu nieuwsgierig geworden is, herbeluisteren kan via deze link.

Het weekendoverzicht kwam terug

weekend wat te doen in Lede evenementen activiteiten weekend wat doenFantastisch was het!  Echt waar!  Het was heerlijk om opnieuw een weekendoverzicht te maken!  Nog meer omdat er ook week na week opnieuw voldoende te beleven viel om een overzicht te vullen.

De evenementen keerden dus terug.  Nog niet zoals vroeger.  De grotere evenementen waren er nog niet maar we leven wel op hoop want binnenkort mag ook dat opnieuw. Zalig toch?  Kijken jullie er ook al naar uit?  Zo’n ouderwetse topfuif?  Zouden de Platte Plotjes al terugkeren?

Wat er ook van zij, de terugkeer naar ‘normaal’ lijkt nu wel definitief te zijn ingezet.

voetbal groot schermIk zei het al: er waren opnieuw evenementen deze zomervakantie.  Een aantal klassiekers keerden terug, zij het in aangepaste vorm.  Ik denk aan bv. het Gildenfeest in de Bosstraat maar ook aan het Parkconcert achter Huize Moens.  En wat denken jullie van de talrijke grote schermen voor de vele sportmanifestaties van de zomer?  Ok.  Het was allemaal op kleinere schaal maar toch…  Op café naar sportwedstrijden kijken op groot scherm, het kon opnieuw.

Nieuws onder de zon

Hoewel…Misschien niet onder de zon…

Wat was het ook fijn om vast te stellen dat een aantal van onze muzikanten creatief aan de slag waren gegaan om nieuwe initiatieven uit te werken.  Ik ontdekte zelf met veel plezier Donald Funk en met Dirk Doyen, Jules Vandenbussche, Wim Van der Elst en Lieven D’Hondt en Minne met Erik Doyen.  Dat andere nieuwe initiatief Willie Underground kon ik door omstandigheden nog niet ontdekken.

De Balkende Ezel kende ik al van vorig jaar.  Voor wie het niet kent: als je houdt van het betere Nederlandstalige werk, dan is dit absoluut een aanrader!

En er was nog meer!  Veel meer zelfs!

We maakten deze zomer voor het eerst kennis met de Stoelendansfuif.  We kregen een nieuwe zomerbar in een geweldig kader.  Er waren filmavonden voor een beperkt publiek.

cultuurfestival Lede zomervakantie 2021Ferme pluim ook voor het gemeentebestuur en de cultuurdienst die zich ook al van hun creatieve kant toonden.  Voor het eerst wordt dit jaar immers een heus cultuurfestival georganiseerd.  Wat mij betreft is Chez Barbé – want zo heet het – een echte voltreffer!  Artiesten kunnen ontdekken in een dergelijk klein en sfeervol kader, het is een voorrecht!  Dank jullie wel!

Een bekend verhaal: de Zomercartoonwandeling

zomercartoonwandeling lede CartoonEen oude bekende maar ik wil ze toch even aanhalen.  Elk jaar opnieuw verwonder ik me over het originele concept dat bovendien ook nog eens elk jaar lijkt te evolueren.  Bovendien krijgt het initiatief ook elk jaar opnieuw meer weerklank, ook buiten Lede.

Philip Saelens en zijn team hebben hier toch maar mooi een top-uithangbord voor Lede mee bedacht!!

En nu?

De zomervakantie mag dan voorbij zijn, de zomer zelf is dat dus nog lang niet.  Wie weet krijgen we zelfs nog wat echt zomerse dagen in de komende weken.  En als dat niet zo is, krijgen we de komende tijd in elk geval nog wel een pak al dan niet zomerse evenementen.  Dit najaar wordt er eentje van genieten!

Neem zeker nu al een kijkje in het evenementenoverzicht en op onze Facebookpagina.  Het loont de moeite!

En die zomervakantie?  Ik heb er in elk geval van genoten.  Ik pleit nu alvast voor een herhaling volgend jaar maar dan liefst wel met echt zomers weer. Jullie ook?

Meer van Wat te doen in Lede?

Koen De Smet

 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *