Menu Sluiten

Jezelf zijn… Moeilijker dan je denkt.

Jezelf zijn?  Wat betekent dat eigenlijk?  Stap je op een dag uit bed en stel je vast “dit ben ik”?  En blijf je dan ook dezelfde persoon voor de rest van je leven?  Zonder te evolueren of te veranderen?

Het antwoord op al die vragen?  Dat is voer voor specialisten als je het mij vraagt.  Niet voor mij in elk geval.  Verwacht dus geen wetenschappelijke uitleg van mijn kant.  Ik vraag me trouwens af in hoeverre er echt een duidelijk antwoord is op al die vragen.

Jezelf zijn? Hoe doe je dat?

De Warmste Week Tja… Wie zal het zeggen?  Mijn mening?  Je bent jezelf als je bezig bent met de dingen die je graag doet.  Of als je uitkomt voor je eigen mening zonder angst voor de reacties en oordelen van anderen.

Het klinkt allemaal heel eenvoudig, niet?  Alleen, is het dat wel?

Wat betekent dat eigenlijk?

“Je bent jezelf als je bezig bent met de dingen die je graag doet.”

Moeilijk kan het niet zijn.  Iedereen heeft tenslotte toch wel een aantal dingen die hij of zij graag doet.

Alleen… Hoe vaak ben je daar dan mee bezig?  En waarom?  Wat vind je er precies leuk aan? M.a.w. ben je ook bewust bezig met de dingen die je leuk vindt?  Doe je maar wat en vind je af en toe wel eens iets leuk?  Staan er in je lijstje van leuke dingen misschien dingen die je alleen maar doet om anderen tevreden te stellen?  Of omdat het nu eenmaal verwacht wordt?

Vind je nog steeds dezelfde dingen leuk dan pakweg tien jaar geleden?  Of zijn er nieuwigheden in je lijstje? Zijn die dan wel echt zo nieuw of is er overlap met dingen die je vroeger graag deed?

Zijn er misschien zaken of activiteiten die je niet doet maar die je wel leuk vindt?  Tenslotte… Wat gaan de mensen daar dan wel van denken hé…

“Je bent jezelf als je uitkomt voor je eigen mening zonder angst…”

Je hebt er misschien nog niet bij stil gestaan maar dit is eigenlijk een beetje een mes dat snijdt aan twee kanten.

Enerzijds is het belangrijk dat je uitkomt voor je eigen mening.  Sterker nog, het gaat erom dat je ook vertelt wat er op je hart ligt, dat je geen dingen verzwijgt omdat men daar nu eenmaal niet over praat of omdat je bang bent voor de reacties van anderen.

Anderzijds betekent dat ook wel een en ander voor je eigen houding t.o.v. anderen.  Als je zelf voor je eigen mening wil kunnen uitkomen en bovendien verwacht dat mensen naar je luisteren, moet je dan niet ook de mening van anderen respecteren?  Ik vraag me dat wel af eigenlijk.  Wat jullie?

Jezelf zijn.  Gemakkelijk. Toch?

Jezelf zijn.  Zo gemakkelijk lijkt het me niet… Als ik me bedenk hoe vaak ik vroeger dingen niet uitsprak omdat ik ervan uitging dat mensen het er niet mee eens zouden zijn…  Ik kan eerlijk gezegd wel een aantal voorbeelden bedenken.  Ik herinner me ook nog wel een paar normale situaties waarin ik me niet comfortabel voelde.

Ik heb gaandeweg een aantal lessen geleerd.  Sommige op de harde manier.  Andere door af en toe eens uit mijn comfort zone te stappen.  Dat laatste heb ik me trouwens nog maar zelden beklaagd.

Je hebt er alleen wel een stevige dosis zelfvertrouwen voor nodig en dat laatste… Ik kan me echt wel voorstellen dat het voor sommige mensen lang niet altijd eenvoudig is.  Dat is het ook voor mij niet altijd.  Hebben we trouwens niet allemaal wel eens een paar dagen waarop het wat minder gaat?

Jezelf kunnen zijn.  De Warmste Week 2021

Jullie hebben het waarschijnlijk al ergens opgevangen: De Warmste Week komt er opnieuw aan en voor het eerst werd er gekozen voor 1 centraal thema.  Het werd “Jezelf kunnen zijn. Dat verdient iedereen”. 

Mijn steun hebben ze alvast!  De jouwe?

jezelf zijn jezelf kunnen zijn

Meer informatie over De Warmste Week?

Meer van Wat te doen in Lede?

 

Koen De Smet