Menu Sluiten

30 keer herfst op zijn best!

Wat te doen in Lede gaat over Lede be-LEE-ven in al zijn aspecten, over hoe je telkens weer opnieuw kunt genieten van je vrije tijd, ook en vooral in Lede.  Wat te doen in de herfst?  Je leest het hier!

Wat te doen deze herfst?  30 top suggesties!

wat te doen Lede herfst weekend5 keer zalig genieten van de natuur!

1. Wandelen

wat te doen Lede wandelen fietsen bos herfst weekendWandelen is de ideale manier om eens even volledig tot rust te komen.  In Lede kan je prachtig wandelen, ook en vooral in de herfst! Inspiratie nodig?

Wandeltips voor Lede

Zes nieuwe wandelingen in Lede – Wat te doen in Lede

Wandel- en fietstips in België

2. Paddenstoelen zoeken

Leuk als je aan het wandelen bent!  Ga paddenstoelen zoeken.  Je kent niks van paddenstoelen en dan wordt het een beetje saai?  Neem vooraf een kijkje op Natuurpunt.be.  Je vindt er massa’s informatie en praktische tips om van je bosuitstap een topervaring te maken.  Bekijk alvast:

De digitale paddenstoelenpluk van Natuurpunt

Natuur herkennen als de beste?  Dat doe je met deze app

3. Verzamel vruchten en bladeren

wat te doen Lede herfst weekend vandaad deze week herfstPure nostalgie uit onze kindertijd.  Weten jullie nog hoe we vroeger voor school elke herfst opnieuw bladeren en vruchten moesten verzamelen?  Misschien doen jullie dat zelfs vandaag opnieuw voor jullie eigen kinderen.  Niet?  Doe het dan toch!  Je kan heerlijke knutselen met al dat materiaal!

4. Maak foto’s

Al die mooie kleurrijke landschappen, de verkleurde blaren…  Wat houd je tegen om ze mee te nemen voor thuis?  Neem foto’s.  Wat je er mee doet, maakt op zich niet veel uit.  Het gaat erom dat je de foto neemt.  Terwijl je de foto neemt, ben je heel even met niets anders bezig.  Je focust op wat voor je ligt.  Dat je er je huis een herfstige touch mee kan geven, is een mooi extraatje.

Je kan er een heuse zoektocht van maken; ga op zoek naar specifieke dingen en beloon jezelf als je lijstje is afgewerkt.  Of maak er een challenge van: neem bv 30 dagen lang elke dag een foto…

5. Fietsen

Je kan natuurlijk ook gaan fietsen!  Ontdek onze eigen landelijke wegen, snuif de frisse lucht op en geniet van de kleurrijke uitzichten in de herfst!  Toch liever het bos in?  Wist je dat Lede ook een eigen Mountainbikeroute heeft?

Wandel- en fietstips in België

herfst knutselen wat te doen Lede vandaagZin om creatief bezig te zijn?

6. Knutselen met bladeren & vruchten

Je hebt voldoende materiaal verzameld?  Dan kan je er mee aan de slag!  Maak een knappe herfstkrans of zo, maak herfstdecoratie of speelse figuurtjes.   Je bent er zeker een hele namiddag zoet mee.

7. Maak je eigen herfstdecoratie

Bekijk pinterest herfst voor ideeën of kijk eens rond in je omgeving.  Je vindt zeker inspiratie in etalages (tips en materiaal binnen in de winkels) of bij mensen in de buurt, je familie, vrienden.

8. Maak een fotoboek van je zomer(vakantie)!  Bekijk oude foto’s!

(Oude) Foto’s kijken is een waar genot.  Ga snuisteren in je oude foto’s en haal mooie herinneringen op.  Ben je eigenlijk al aan de slag gegaan met de foto’s van afgelopen zomer(vakantie)?  Waarom maak je geen fotoboek van je staycation van deze zomer?

9. Leer breien of haken!  Je zelfgemaakte dekentje of sjaal is dubbel zo warm!

Herfst en winter, dat zijn de seizoenen bij uitstek om heerlijk onder een dekentje weg te kruipen met een kopje dampende koffie of zo.  En wat te denken van een heerlijk warme sjaal of trui?  Wist je dat je dat allemaal ook zelf kan maken?  Breien of haken als nieuwe hobby?  Waarom niet?

10. Hol een pompoen uit

Pompoensnijden wat te doen herfst halloweenHalloween.  Het is ongetwijfeld het hoogtepunt van de herfst voor velen!   Heksentochten en dergelijke liggen dit jaar minder voor de hand maar dat wil niet zeggen dat er niet versierd en gevierd mag worden.   Uitgeholde pompoenen mogen daarbij niet ontbreken!  Heb je eigenlijk zelf ooit al zo’n pompoen gemaakt?  Inspiratie en tips nodig?  Bekijk dan zeker onze Halloweentips op Pinterest

Heerlijk herfstkoken.  Ook als je geen ervaring hebt!

11. Een kom dampende pompoensoep maken

soep wat te doen herfst pompoenEen pompoen uitgehold?  Gooi het vruchtvlees dan niet weg.  Maak er een kom heerlijk dampende pompoensoep mee.  Er zijn eindeloos varianten maar uiteindelijk heb je er alleen pompoen, boter, ui, bouillon en kruiden voor nodig.  Je fornuis doet de rest.

Liever iets specialers?  Zoek online naar varianten met extra ingrediënten.

12. Bak eens een heerlijke appeltaart

appel appeltaart wat te doen herfst tipsGeen keukenprins(es)?  Een eenvoudige appeltaart maak je met bladerdeeg, appels, boter en een beetje suiker.  Bladerdeeg uitrollen, appels schillen en in stukjes snijden, schikken op het bladerdeeg, bestrooien met wat suiker, een paar blokjes boter er bovenop en dan zo de oven in voor 20 minuutjes (200°).

Wat meer ambitie?  Normandische appeltaart is hier een regelrechte hit, een tarte tatin van appel is ook lekker.  Ook hier geldt: er zijn eindeloos varianten en de ene is al lekkerder dan de andere.  Op zoek naar een recept?  Vraag het aan Dr. Google.

13. Probeer een nieuw recept

Je kan niet koken?  Doe het toch maar.  Zoek een recept dat je aanspreekt en probeer het eens.  Goed voor je zelfvertrouwen en de lokale handelaar of boer; zeker als je gaat voor lokale producten

Herfst gezellig bij je thuis? 6 suggesties voor heerlijke momenten!

14. Afternoon tea

wat te doen herfst ledeKoffieklets maar dan lekker uitgebreid.  Maak er jullie eigen privéfeestje van!  Versier de tafel met herfstdecoratie, gekocht in een van onze bloemenzaken of decoratiewinkels of waarom niet?  Zelf gemaakt.  Zorg voor gebak.  Gekocht of zelf gemaakt.  En de drank?  Nee, het hoeft geen thee te zijn.  Koffie of warme chocolademelk kan .  Zelfs een zoet wijntje moet voor een keertje kunnen.

15. Dekentjestijd

Het wordt frisser.  Kruip eens een avondje gezellig onder een al dan niet zelfgemaakt  dekentje met een drankje.  Een kop warme soep bv.  Koffie, thee, chocolademelk kunnen uiteraard ook.

16. Kijk een film

Heerlijk gezellig, zo’n avondje in de zetel, de benen opgetrokken onder een dekentje.  Ideaal voor een avondje film bij je thuis.  Kies voor de gelegenheid niet voor een spannende griezelfilm.  Kies voor films die helemaal de sfeer van de herfst uitstralen.  Wat denk je bv. van  “You ‘ve got mail”, “Sleepless in Seattle”, “Good Will Hunting”… De keuze is eindeloos

17. Lees een boek

wat te doen lede herfst boekNee, het hoeft ook helemaal geen film te zijn.   Zo’n avondje is minstens even leuk met een goed boek erbij.  Zeg nu zelf, zo’n avondje in alle stilte, alleen jij met je dekentje, je drankje en je boek, dat is toch gewoon genieten.

18. Muziek luisteren

Muziek verzacht de zeden! Maak je eigen playlist met “herfstige” nummers en geniet er nadien van met volle teugen! Op deze plek vind je alvast wat voorbeeldlijstjes.

19. Speel gezelschapspelletjes

Laat de TV eens een avondje uit. Leg de schermen es opzij en speel een spelletje.  Het aanbod is eindeloos! Ook zonder dat je iets moet kopen.   Klik hier voor suggesties en ideeën.

Sociaal in tijden van corona?

20. Een heerlijk wildmenu smaakt altijd

wat te doen lede restaurant herfst wild Een persoonlijke favoriet en een jaarlijks terugkerende traditie: Een wildmenu eten.  Er zijn tal van restaurants in Lede en omgeving.  Ze mogen dan wel dicht zijn voor enkele weken, de meeste voorzien wel afhaalmogelijkheden en bieden ook een wildmenu op zoek.
Ga dus online op zoek naar het menu van jouw voorkeur en bestellen maar.   Kleed voor de gelegenheid je tafel eens feestelijk aan!  Zorg voor dat heerlijke restaurantgevoel bij je thuis!  Smakelijk!

21. Bezoek een concert, theater of ander evenement

wat te doen Lede herfst theaterBezoek een van onze tientallen evenementen. Er is voor elk wat wils. Ook jij vind dus zeker iets naar jouw smaak.

Op zoek naar evenementen in Lede? https://www.wattedoeninlede.be/index.php/events/

22. Wat denk je van een nieuwe herfstoutfit?

herfstshopping wat te doen Lede herfstoutfit fashionEen  nieuw seizoen?  Dat vraagt om een nieuwe outfit!  Zie het als een beloning voor jezelf.  Maak er een leuke namiddag of zelf dag van.  Combineer het shoppen met een bezoekje aan een tentoonstelling of museum.  Ga iets eten en/of iets drinken.  Wist je trouwens dat je ook in Lede best wel een nieuwe leuke outfit kan vinden?

23. Je bent nooit te oud om te leren!

Heb je zin in een leuke nieuwe hobby?   Wil je eindelijk eens die opleiding volgen waar je al zolang aan denkt?  Nu is het ideale moment!  Het aanbod was nog nooit zo groot: er zijn massa’s opleidingen en workshops beschikbaar!  Er is een eindeloos groot online aanbod opleidingen en veel daarvan zijn ook nog eens gratis.  Liever live?   Gewoon doen.

24. Familie- en vriendenbezoek

Eigenlijk is dat in elke periode van het jaar een must en toch doen we het zo weinig: op bezoek gaan bij vrienden en familie! Maak er deze herfst eens extra tijd voor! Heerlijk bijkletsen bij een wijntje, een koffie, … Maak er een leuke middag of avond van en voorzie ook een gezamenlijke activiteit. Je vindt zeker inspiratie in ons lijstje herfsttips.

Zin om even helemaal weg te zijn?

25. Maak een uitstap

Zoek eens andere lucht op!  Trek de natuur in.  Het bos is extra mooi in deze tijd van het jaar.  De klassieke bestemming herfstbestemming is dan ook de Ardennen.  De Belgische kust is en blijft ook aangenaam maar er zijn zeker ook plekken dichter bij huis.   Plekken die je niet kent maar die zeker de moeite van een  bezoekje waard zijn.  En het hoeft natuurlijk ook niet steeds buiten te zijn: op regendagen is een bezoek aan een museum of tentoonstelling zeker minstens even leuk.

26. Bezoek een onbekende plek

columbus wat te doen Lede herfst uitstapOnbekende plekken vind je niet door er naartoe te rijden.  Laat het toeval je een handje helpen.
Doe vogelpik met een detailkaart van Belgiê en ga naar de plek waar de pijl geland is.   Overal is tenslotte wel iets te zien.  Overal valt wel iets te ontdekken.

Ga “columbussen”.   Te voet, met de fiets of de auto.  Jij kiest.  Het enige wat je nodig hebt is een kompas.  Kies een windrichting bij je vertrek en beweeg je dan systematisch in die richting.   Je ontdekt zeker een aantal verrassende plekjes!

27. Een weekendje weg

We hadden al een uitstapje maar je kan er eigenlijk net zo goed een weekendje weg van maken. Er zijn tal van geweldige logeeradresjes midden in de natuur.  Ideaal om eens helemaal tot rust te komen.   Wist je trouwens dat er in Lede en zijn onmiddellijke omgeving ook heerlijke logeerplekjes zijn?

2 Feestelijke toppers!

28. Vier Halloween

Dé feestdag van de herfst!  Neem deel aan de Halloweentocht in en rond het kasteel van Mesen in Lede! Versier je huis!  Speel griezelige spelletjes, kijk een spannende film, maak heerlijke halloweentraktaties…  Inspiratie nodig?  Inspiratie voor Halloween

29. Begin alvast de kerst voor te bereiden

wat te doen herfst kerstmis LedeHet is nog even maar met de kerst kan je nooit vroeg genoeg beginnen.  Maak een playlist met kerstnummers.  Zoek kerstfilms die je wil zien.  Decoratie-ideeën, evenementen, cadeautjes…

Als toemaatje… De minst leuke maar toch…

30. Ga opruimen.

Doe het voor deze keer eens extra grondig.  Ga door je spullen en ga na of je al die spullen nog wel gebruikt/nodig hebt of leuk vindt.  Kies één kamer of plek en ga aan de slag. Doe nog een extra deeltje als je er zin in hebt. Lenteschoonmaak, the next level, die doe je gewoon in de herfst!  Tips nodig om aan de slag te gaan?  Wij verzamelden alvast een pak opruimtips

Geen idee wat te doen in de herfst? Ben je op zoek naar ideeën, inspiratie of zelfs extra tips?   Je vindt het hier

Geniet ervan met volle teugen!

Meer nieuws van Wat te doen in Lede?

Koen De Smet @ Wat te doen in Lede